Vad är poddar?

I dag har det blivit allt mer populärt att lyssna på så kallade poddar. En podd är ett slags radioprogram där en eller flera personer samtalar om ett visst ämne. Många gånger sänds podden som en serie där varje avsnitt behandlar något specifikt inom ämnet. Gäller det poddar om brott kan det ena veckan handla om mord, nästa vecka om rån och så vidare. Poddar kan i princip handla om allt möjligt, och det är antagligen därför de blivit så populära. Det finns helt enkelt något för alla.

Poddar för olika målgrupper

Poddar finns för alla olika målgrupper. Det finns studenter som poddar, idrottsstjärnor, ryttare, kockar, poliser och mycket annat. Det krävs inte att man har någon journalistutbildning för att starta en podd och man måste inte heller ha någon annan utbildning. Det som krävs är att man har koll på det ämne man pratar om. En podd kan också innehålla en hel del personliga åsikter.

Poddar om alkohol

En del personer kan tycka att det är fel att poddar om alkohol finns. De menar att personer som lyssnar kan lockas in i ett riskbruk. Det är dock inget som är bevisat och många poddar som handlar om alkohol betonar inte just drickandet av alkohol utan det kan handla om alkoholens effekter, om roliga saker som hänt i samband med alkohol, om olika alkoholsorter med mera. De här poddarna riktar sig dock till en vuxnare målgrupp. I regel är dock inte poddarna barnförbjudna, även om barnen kanske inte förstår allt som sägs, eller kan uppfatta det roliga i det som berättas.

Lyssna på poddar offline

En stor fördel med poddar är att man kan lyssna på dem offline. Man kan ladda ner dem till sin dator, surfplatta eller mobil och lyssna på dem var man än befinner sig. Det betyder att man inte behöver ha någon uppkoppling för att kunna lyssna på sin podd. Om man är utomlands kan det till exempel vara dyrt att surfa och då kan man förbereda semestern genom att ladda ner flera poddavsnitt.

En podd kan också vara ett utmärkt sätt att underhålla sig på när man kör bil, när man jobbar, vid träning eller om det är strömavbrott.

Humor- och faktapoddar om öl och ölbryggning

När det gäller ämnen som öl och ölbryggning finns det både humoristiska poddar och mer faktainriktade sådana. Vissa poddar berör just bryggningen och hur olika sätt att brygga öl påverkar smaken. Andra riktar in sig mot roliga saker som har med öl att göra.