Radioprogram om ölbryggning

Vi lever i en visuell tid där streamingtjänsterna avlöser varandra. Många har abonnemang på olika tjänster där de kan se filmer och tv-serier när de vill. Men samtidigt fortsätter mediet radio att vara populärt. Det finns poddar man kan lyssna på när man vill om en lång rad olika ämnen. Radioprogram fortsätter också att dra lyssnare. Sveriges Radio sänder radio utan reklamavbrott i fyra kanaler som är rikstäckande, och 25 som är lokala.

Ölbryggning och humleplockning

Att lyssna på radio går bra att göra när man kör bil, när man diskar, lagar mat eller andra aktiviteter som kräver fria händer. Det är en fördel att kunna slappna av och bli underhållen, eller lära sig något samtidigt som man hinner med andra göromål.

För den som är intresserad av ölbryggning finns det också ett antal bra radioprogram att lyssna på. I P1 har Tomas Tengby varit värd för ett program om humleplockning och ölbryggning. Programmet heter Meny i P1. Ölbryggningen ägde rum hos bryggeriet Electric Nurse. De plockade också humle på Yxsjöns Humlegård. Aktiviteterna i programmet resulterade i 300 liter folköl.

Peter Robertsson från Electric Nurse började bryggdagen oturligt genom att försova sig. Han vaknade fem minuter innan inspelningen skulle börja. Men när han kom fram stod Tomas Tengby och väntade. De började med en inmäskning, sedan plockade de humlen och till slut genomfördes ölbryggningen. Ölet innehöll endast svenska, ekologiska ingredienser. Malten kom från Warbro Kvarn, humlen från Yxsjön och jästen från svenska K-Yeast.

Beer Notes

Det sänds också många radioprogram om ölbryggning utanför Sverige. Ett sådant är ”Beer Notes” som produceras av Delmarwa Public Radio och Shore Craft Beer i Maryland, USA. Detta sker också i samarbete med USA:s jordbruksdepartement och Marylands landsting. Premiären hölls i oktober 2018 och sänds varje vecka. Det fokuserar på högklassigt öl och syftar också till att dra till sig turism till området Delmarva och dess restauranger och hotell som ofta kretsar kring temat öl, samt områdets bryggerier.

Radioprogrammet Beer Notes har framställts med syftet att underhålla och utbilda, och täcker områden som vetenskap, trender och ursprung till ölframställning. I programmen har man talat om att brygga glutenfritt öl, hur klimatet påverkas av bryggningen och hur man kan hälla upp öl på ett korrekt sätt. Programmet har också sänts i Kodiak i Alaska på radiostationen KMXT. Det är första gången som programmet sänds utanför en radiostation på kusten. KMXT tillhör organisationen ”Kodiac Public Broadcasting Corporation”.