Radioprogram och ölbryggning

Öl är en av världens äldsta och mest omtyckta drycker som människan började dricka och brygga för cirka 5500 år sedan. Denna anrika och fortfarande oerhört omtyckta dryck växer stadigt i popularitet i Sverige, vilket har bidragit till en bryggeriboom. Det finns idag mer än trehundra bryggerier varav majoriteten är mikrobryggerier. De små bryggerierna som arbetar med hantverksmetoder utvecklar ofta nya ölsorter eller återupplivar gamla sådana. Branschen med småbryggerier, som fick sin start på 1990-talet, har fått en renässans på grund av det växande intresset för hantverksöl. Trots att marknaden domineras av ett fåtal stora bryggerier fortsätter antalet bryggerier att öka.

Trots att intresset för öl, olika ölsorter och bryggerier är väldigt stort är det magert med radioprogram om ämnet. Sveriges Radio har radioprogram emellanåt om bryggerier och öl. Det är mestadels nyheter som bland annat handlar om ökning av alkoholfri öl och export till utlandet för svenska mikrobryggerier. Ett annat program berättar om ett mikrobryggeri där man odlar och använder egen svensk humle och svensk lokal öljäst för att producera helsvensk öl. Några radioprogram handlar om nya regler för ölprovning och nya regler gällande distribution av öl för försäljning via Systembolaget. Radio Halland berättar om 300 000 felmärkta ölburkar med starköl som eventuellt måste hällas ut och P4 Kronoberg berättar om ett nyöppnat mikrobryggeri. P4 Gävleborg rapporterar om bryggeriet som kan tvingas hälla ut tusentals liter julöl på grund av en miss från Systembolagets sida och P4 Kalmar informerar om bryggeriet som satsar på solceller. Även om Sveriges Radio har radioprogram som handlar om öl och bryggerier saknas ett permanent radioprogram i ämnet.

Till skillnad från radioprogram finns en hel del podcasts som handlar om öl och bryggerier. ”Humlegatan” är en podcast om öl och ölbryggning medan ”Veckans Ölhäng”, som sköts av två ölälskande tjejer, innehåller ganska varierande program om öl. I Stockholmsbaserade ”Ölpodden” bjuds ölprofiler in för samtal om allt från hur man bäst kombinerar mat och öl, smaktrender och hemmabryggning. Öltillverkare har numera också startat egen radio som exempelvis podden ”Whats On Tap”.

Det finns tre grundtyper av öl: underjäst öl, överjäst öl och spontanjäst öl.

Majoriteten av ölen är underjäst öl. Den vanligaste sorten är ljus lager som har en mild och lätt smak såsom dortmunder och pilsner.

Den andra grundtypen av öl är överjäst öl eller varmjäst öl med ölsorter som porter, veteöl och ale.

Tredje grundtypen är så kallad spontanjäst öl som tillverkas med spontan jäsning helt utan jäst. Jäsningen sker istället av naturliga mikroorganismer. Den största produktionen sker i Belgien och kallas ofta suröl eftersom ölen är syrlig.

Idag finns enormt många olika sorters öl med olika smak och styrka på marknaden. Genom de små mikrobryggerierna tillkommer hela tiden nya sorters öl med spännande smaker. Fem sorters svensk öl placerades bland världens hundra bästa öl. Tyvärr kan man kan inte köpa dessa ölsorter på Systembolaget eftersom de tillverkas av små bryggerier. Placeringen på världsrankningen är dock ett intyg på de svenska småbryggeriernas höga ölkvalitet.